nieuwjaarsstamppot

Nieuwjaarsstamppot werd in Groningen - de naam zegt het al - traditioneel gegeten op nieuwjaarsdag.
De stamppot werd gemaakt van de eerste snijbonen uit het zout.

witte bonen............ 250 gram
snijbonen............ 500 gram
aardappelen............ 1 kilo
mager rookspek in
dobbelsteentjes gesneden............ 200 gram
rookworst............ 1 stuk
zout ............ naar eigen smaak

  1. Doe de witte bonen in een pan met water en laat ze een nacht weken.
  2. Kook de bonen de volgende dag in het weekwater in 1 uur gaar en laat ze dan in een vergiet goed uitlekken.
  3. Was intussen de snijbonen en snijd ze fijn in de snijbonenmolen of met een mes.
  4. Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in stukken.
  5. Leg de aardappelen met de dobbelsteentjes spek in een pan en giet zoveel water bij dat alles half onder staat.
  6. Leg dan de snijbonen en de rookworst erop (prik er met een vork wat gaatjes in, dan kookt de worst niet stuk), voeg wat zout toe, breng aan de kook en laat alles in 30 minuten gaar koken.
  7. Haal vervolgens de rookworst uit de pan, stamp de aardappelen, snijbonen en spekjes door elkaar en schep dan voorzichtig de uitgelekte witte bonen erdoor. Laat alles nog even goed warm worden.
  8. Schep de stamppot in een schaal en dien de nieuwjaarsstamppot op met de in plakjes gesneden rookworst.

©