stamppot witte kool met zultspek

Het zultspek recept is als volgt:

Speklapjes, liefst magere ( 2 per persoon),
witte azijn,
ui(en),
bouillonblokje(s),
zout en peper


Daags ervoor:

De speklapjes zouten en peperen en even laten intrekken.
De speklapjes koken in water waarin 1 of 2 goudbouillonblokjes
Als het gaar is de speklappen uitnemen.
(Het water laten staan. Hierin nl. de volgende dag de witte kool koken.)
De speklapjes in een pan leggen, witte azijn erop tot alles onderstaat.
1 of 2 rauwe uien in ringen erbij en zwarte of witte peper (niet te zuinig).
koud wegzetten.


De volgende dag:

de stamppot witte kool maken, grotendeels zoals in jouw recept,
behalve: geen ui erin
en de kool dus koken in het water (bouillon) van de speklapjes.
Dan de speklapjes in stukjes snijden (niet te klein), overdoen in een kommetje,
nieuwe azijn erover en verse gesnipperde ui en peper erbij doen.


Vanuit het kommetje af en toe een paar lepels naast de stamppot op je bord scheppen.
Lekkerrrrr!


Dit recept is van Nico uit Leeuwarden

Bij dit gerecht kan heel goed de volgende gerechten geserveerd worden.
O.A.
piccalilly / augurk / zilver uitjes / amsterdamse uitjes / uitgebakken rookspek.