stamppot bruine bonen

Aardappel.....................................1 kilo
bruine bonen uit blik................500 gram of
gedroogde bruine bonen...........400 gram
zout ..............................naar eigen smaak
gemalen witte peper....................snufje
boter............................................75 gram
melk............................................indien nodig

  1. Als men gedroogde bruine bonen gebruikt laat ze dan minimaal 24 uur wellen in ruim koud water.
  2. Schil de aardappels en snij ze in gelijkmatige stukjes en doe ze dan in grootte pan en zet de aardappels voor 2/3 in het water.
  3. Doe de gewelde bruine bonen in een pan en doe er water op en breng dit aan de kook en zet het op laag vuur zachtjes te koken ongeveer een uurtje, hierna kunnen de bruine bonen op de aardappels.
  4. Als men bruine bonen uit blik gebruikt kunnen ze gelijk boven op de rauwe aardappels gedaan worden.
  5. Breng intussen de aardappels aan de kook samen met bruine bonen en een beetje zout en maak ze gaar.
  6. Als de aardappels gaar zijn giet men dit af en stoomt men dit droog.
  7. Doe er een klont boter bij en wat witte peper en stamp dit goed door elkaar (of met een mixer).
  8. Als de stamppot wat droog is kan men er wat melk aan toevoegen.

Bij dit gerecht kan heel goed de volgende gerechten geserveerd worden.
O.A.
piccalilly / augurk / zilver uitjes / amsterdamse uitjes / uitgebakken vetspek / uitgebakken rookspek / fijn gesnipperd rauwe uitje.