stamppot rauwe andijvie

Aardappel.....................................1 kilo
andijvie.......................................500 gram
schoon gemaakt ui.....................1 stuk
zout ..............................naar eigen smaak
gemalen witte peper....................snufje
nootmuskaat................................snufje
boter............................................75 gram
melk............................................indien nodig

  1. Schil de aardappels en snij ze in gelijkmatige stukjes en doe ze dan in grootte pan en zet de aardappels voor 2/3 in het water.
  2. Was de andijvie in ruim koud water en laat hem goed uit lekken.
  3. Als de andijvie goed uitgelekt is snij hem dan in rag fijne reepjes met een hele scherpe mes.
  4. Breng intussen de aardappels aan de kook samen met de klein gesneden ui en een beetje zout en maak ze gaar.
  5. Als de aardappels gaar zijn giet men dit af en stoomt men dit droog.
  6. Doe er een klont boter bij de aardappels en wat witte peper en nootmuskaat en stamp dit goed door elkaar (of met een mixer) tot een mooie droge puree.
  7. Roer tenslotte de andijvie door de aardappel puree en zet hem even weer terug op hoog vuur ongeveer 1 a 2 minuten.
  8. Als de stamppot wat droog is kan men er wat melk aan toevoegen.

  9. De stamppot gelijk opdienen anders gaart de andijve en word slap.

Bij dit gerecht kan heel goed de volgende gerechten geserveerd worden.
O.A.
piccalilly / augurk / zilver uitjes / amsterdamse uitjes / uitgebakken rookspek.