stamppot zoete appels (haite bliksen) 1

zoete appels (Zoete kroon)...... 750 gram
Meer informatie over de Zoete Kroon en Gronininger Kroon
kunt u vinden op Bongerd Groote Veen
aardappels...................................... 500 gram
gele basterd suiker............. 2 a 3 eetlepels (naar eigen smaak)
dobbelsteentjes rookspek............... 250 gram
speklappen...................................... 4 stuks
kruiden voor de speklappen........... naar eigen smaak
boter...............................................75 gram

  1. Schil de aardappels en kook ze gaar in water.
  2. Intussen schilt men de appels en haalt men de klok huizen er uit en snijd ze in kleinere stukjes.
  3. De spek lapjes kunnen ook gebakken worden, een beetje hard door gebakken.
  4. Als de aardappels haast gaar zijn doet men de appels in een pan samen met de dobbelsteentjes rookspek kook deze ook beet gaar af, en als de appels gaar zijn gooi deze op een vergiet maar het kookvocht opvangen in een bakje.
  5. Stoom de aardappels droog en doe de appels erbij en stamp de stampot samen met het bakvet van de speklapjes en de gele basterd suiker.