stamppot zoete appels (haite bliksen) 2

Het is een recept met uitsluitend zoete appels. De smaakbeleving van “heet”ontstaat in de eerste plaats door de zoetheid van de appel, door de verwarmende specerij kaneel en door de hoeveelheid peper.

Basisrecept voor hete bliksem.

De verhouding moet altijd zijn: 2/3 zoete appels en 1/3 aardappels.

Aardappels……………………………………..1 kg
Zoete appel……………………………………….2 kg
zout………………………………..naar eigen smaak
Vers gemalen zwarte peper…………naar eigen smaak (niet te weinig)
kaneel…………………………..naar eigen smaak
rookspek en/of verse metworst of rookworst
boter……………………………………………………klont

Overig: zout, versgemalen zwarte peper, kaneel en eventueel rookspek en/of een rook of metworst (metworst met kruidnagelen)
Aardappelen geschild en kleingesneden onderin de pan onder water met daarin het klein gesneden rookspek.
Daar bovenop de appel, ongeschild als de schil niet taai of droog is. Anders geschild en in beide gevallen zonder klokhuis.
Bovenop de appels de worst. Nadat de stoofpot aan de kook is, de massa nog 20 a 25 minuten rustig laten doorsudderen.
Het gerecht is stampklaar als de aardappels gaar zijn. Haal de pan van het vuur, afgieten en het afgietsel bewaren. Voeg vervolgens één theelepel peper, zout en kaneel per 1 1/2 kg appels toe.
Begin met stampen en voeg al naar gelang u een liefhebber bent van droge of natte stampot het afgietsel en een stukje boter, dat veel smaakstoffen bevat, toe. Hierna de kleingesneden rookworst door de massa roeren.
Eet smakelijk!

Als u hete bliksem wilt maken van gedroogde zoete appels gebruik dan het weekwater (minstens 12 uur laten weken) als kookwater. Op deze manier is het aroma verlies minimaal.

Kies de juiste zoete appel op de juiste tijd:
Augustus: Zoete zomer Aagt en Zoete Roemeling.
September- November: Zoete Kroon, Zoete Pippeling, Zoete Court Pendu, Zoete Bloemée en Zoete Veeger
December- Maart: Grauwe zoete Reinette, Zoete Ermgaarde, Zoete Campagner, Zoete van de Bent en Zoete Veen.
Meer informatie over de Zoete Kroon en Gronininger Kroon
kunt u vinden op Bongerd Groote Veen


Dit recept heb gekregen van Harry
Harry Bedankt
Dit soort recepturen zit ik net op te wachten